Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

Vabilo šolam: sodelovanje na projektu "Širimo solidarnost!"

Na Humanitasu smo začeli z evropskim projektom "BEST - Build European solidarity today!", s pomočjo katerega bomo prakso pošiljanja sporočil solidarnosti prenesli tudi v Slovenijo!

 

Cilj projekta je ozaveščati mlade o temah solidarnosti, revščine, neenakosti, diskriminacije, človekovih pravic in analizirati globalne izzive preko fotografske analize in pisanja. Projekt poudarja pomen sobivanja različnih idej, religij, skupnosti, statusnih skupin itd. s preprosto aktivnostjo pošiljanja sporočil neznancem in neznankam v skupnosti, kar je podobno kot "sporočilo v steklenici".


Akcija izobraževanja in ozaveščanja "Širimo solidarnost!" ("Let's play the fraternity card in Europe!") je v številnih evropskih državah potekala že v letih 2018 in 2019, med letoma 2020 in 2022 pa se ji bomo pridružili tudi v Sloveniji! V projektu sodelujemo s partnerji iz Poljske (SWC), Francije (La ligue de l'enseignement), Španije (CIVES), Italije (ARCI) in Hrvaške (Centar za mirovne študije).

 


ŠOLE VABIMO K SODELOVANJU V ŠOLSKEM LETU 2020/2021!

 

  • Kako aktivnost poteka?

Izvedba aktivnosti v šoli traja dve do tri šolske ure, lahko pa tudi več. Prvi del je namenjen analizi fotografij, drugi pa pisanju sporočil solidarnosti. Fotografije, ki jih bodo mladi analizirali, so natisnjene na razglednice, na ozadje katerih bodo napisali sporočilo solidarnosti ter jih poslali nekomu v svoji skupnosti. Ta sporočila bodo 21. 3. 2021 pošiljali naključnim ali izbranim posameznikom in posameznicam v okviru mednarodne akcije solidarnosti.. Med majem in junijem 2021 pa bodo prebirali sporočila solidarnosti, ki jih bodo nekateri prejemniki in prejemnice poslali nazaj na naslov Društva Humanitas. Izbira, koliko mladih bo v aktivnost vključenih, je odločitev šole, lahko gre za enega ali več razredov. Tudi starost otrok se lahko razlikuje. Vsaka šola, ki se bo vključila v projekt, bo prejela priročnik za učitelje in učiteljice, brezplačno usposabljanje za pedagoške delavce in delavke ter mentorstvo s strani Društva Humanitas. Enaka dejavnost bo potekala tudi v šolah v Franciji, Poljski, Italiji, Španiji in Hrvaški, projektne aktivnosti pa bomo promovirali prek družbenih omrežij in spletnih strani vseh partnerskih organizacij.

 

  • Kaj pridobite s sodelovanjem na projektu?
  1. Brezplačno udeležbo na usposabljanju za pedagoške delavce in delavke (uporaba fotografij za naslavljanje globalnih izzivov in spodbujanje medijske pismenosti). Termin izvedbe: oktober-december 2020 (za točen termin se bomo dogovorili naknadno).
  2. Mentorstvo pri uporabi projektnega priročnika z mladimi.
  3. Sodelovanje v mednarodni akciji solidarnosti na dan 21. 3. 2021.
  4. Prebiranje sporočil solidarnosti, ki jih bodo prejemniki in prejemnice poslali nazaj ter potencialno sodelovanje pri organizaciji skupnostnih akcij na šoli (maj-junij 2021).
  5. Najbolj aktivne mlade bomo povabili na zaključno konferenco projekta v Bruslju (2021-2022).


Celotni proces poteka aktivnosti si lahko ogledate v predstavitvenem videu na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=sm8hNbVtoIo, več informacij o projektu pa najdete tudi na spletni strani www.fraternity-card.eu.


Več informacij in prijave k sodelovanju: barbara@humanitas.si.

 

      


Izvedba tega projekta je sofinancirana s strani Evropske unije. Vsebina projekta je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske unije.

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si