Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

23. april - svetovni dan KNJIGE

Lori Slivnik,
"Knjiga je v celoti pot od zlega k dobremu, od krivice k pravici, od napačnega k resničnemu, od noči k dnevu." Victor Hugo

Da dan knjige praznujemo prav 23. aprila, ni zgolj naključje. Na ta dan sta leta 1616 umrla tako Cervantes kot Shakespeare. 23. april pa je tudi dan rojstva številnih kasnejših znanih avtorjev, med drugim Haldorja K. Laxnessa, Vladimirja Nabokova, Manuela Mejíe Valleja itd.

Z namenom počastiti avtorje ter njihova dela, spodbuditi (predvsem mlade) k branju in spoštovanju nenadomestljivega doprinosa tistih, ki so s svojimi deli prispevali h kulturnemu in sociološkemu napredku človeštva, je UNESCO na konferenci leta 1995 v Parizu razglasil 23. april za svetovni dan knjige.

Svetovna prestolnica KNJIGE 2018: Atene, Grčija
Vsako leto UNESCO in mednarodni organizatorji izberejo mesto, ki bo od 23. aprila pa vse do naslednjega leta predstavljalo tri glavne sektorje knjižne industrije: založnike, knjigarnarje in knjižničarje. Letos so to Atene. Zakaj ravno Atene? Da bi bile knjige dostopnejše celotnemu mestnemu prebivalstvu, pa tudi novim prišlekom z migrantskim in begunskim ozadjem.

Na ta dan vas še posebej lepo vabimo v Hišo svetov, kjer lahko izbirate med številnimi knjigami s področja globalnega učenja. Spodaj so trije predlogi, ki so jih izbrali naši prostovoljci:

Neposlušnost hčere Sonca, Martín Prechtel
Majevska zgodba o hčeri Sonca in boginje Lune, ki se zaljubi v Malega moža. Starši ji zvezo prepovejo in tako se hči Sonca znajde pred težko odločitvijo: slediti ljubezni ali se predati volji staršev.
 

Noč v Čilu, Roberto Bolaño
Zgodba o menihu in pesniku Lacroixu, ki umira in se mora v svojih poslednjih izdihljajih braniti pred 'ostarelim mladeničem', pravzaprav svojim alter egom. Gre za duhovnika, ki je bil primoran poučevati Pinocheta in ostale ter je bil član skrivne družbe Opus Dei. Osrednja tema Bolañovega romana je torej umetnik nasproti totalitarni državi.


Devet noči, Bernardo Carvalho
Zgodba o antropologu, ki v brazilskem pragozdu med preučevanjem indijanskih staroselskih ljudstev stori samomor. Pol stoletja kasneje se za njim odpravi novinar, osrednji pripovedovalec, da nepojasnjenemu dogodku pride do dna. Knjiga, kjer sta fikcija in resničnost prepleteni do neprepoznavnosti.

 

  

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Dado Kebe, dado@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Darja Valenčič, info@humanitas.si