Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

23. april – svetovni dan knjige

Maja Kuralt,
Dan knjige in avtorskih pravic je mednarodni dogodek oz. družbena akcija, ki ga obeležujemo 23. aprila, medtem ko 2. aprila obeležujemo mednarodni dan knjig za otroke in mladino. Razglašen je bil leta 1995 s strani Unesca. Njegov glavni namen je skozi različne aktivnosti, kulturne dogodke in vsebine promovirati založništvo, knjige, spodbujati branje ter narediti povprečnemu bralcu knjigo čim bolj dostopno in jo približati prav vsem plastem družbe. Poleg tega pa opozarja tudi na pomembnost zaščite avtorskih pravic in intelektualne lastnine.

Prazniku knjige v Sloveniji posvečamo precej pozornosti in ga izvajamo pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco. Praznujemo ga običajno cel teden v okviru Slovenskih dnevov knjige, v okviru katerega se po celi Sloveniji odvijajo različni dogodki, branja, predstavitve avtorjev, knjižni sejmi itd.

Kot zanimivost: na ta pomemben dan so se rodili ali umrli tudi nekateri velikani svetovne literature: Miguel de Cervantes, Vladimir Nabokov in William Shakespeare.

Humanitasova knjižnica Hiša svetov obsega številna zanimiva in poučna gradiva, ki jih lahko izbirate med sledečimi sekcijami: Medkulturnost, Človekove pravice, Aktivno državljanstvo, Okolje, Hrana, Voda, Migracije ter tudi Globalizacija, Globalna ekonomija, Razvojne študije, Mir in tudi gradivo povezano z različnimi celinami ter njihovimi kulturami. Najdete pa tudi gradiva za mlade pod sekcijo Mladinsko ter filme. Tokrat vam predstavljamo sledeča dva naslova:


Gottland
Mariusz Szczygieł

Večkrat nagrajena in v devet jezikov prevedena knjiga Gottland je zbirka kratkih zgodb, nekašna zgodovina Čehov v 20. stoletju. Knjiga je marsikomu stopila na žulj, saj so glavne osebe v knjigi prepoznavni in znani češki obrazi. Zato so  njeno izdajo, pa čeprav v 21. stoletju, poskušali celo prepovedati. Vsekakor zanimiva in napeta iztočnica za branje.


Na krilih pravljic okoli sveta
Mateja Sedmak, Zorana Medarić in Martina Rameša in drugi


  vir: Primorske novice
V času, kot je današnji, je prav, da se malce zatečemo v okrilje pravljic. Knjiga je zbirka enajstih kulturno zelo raznolikih zgodb, ki so jih prispevale predstavnice avstralske, azerbajdžanske, bošnjaške, indijske, indonezijske, makedonske, ruske in srbske kulture, ki sicer živijo v slovenski Istri. Projekt je bil izpeljan pod okriljem Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem.
Zbrane pravljice nam pripovedujejo zgodbe, ki jih zaznamujejo tako raznolik jezik, navade, oblačila, hrana idr., a nam kljub vsej tej raznolikosti sporočajo univerzalna poučna in tudi zabavna sporočila.Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si