Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

12. junij - Svetovni dan boja proti otroškemu delu

Boris Jereb,
12. junij je svetovni dan boja proti otroškemu delu. Mednarodna organizacija dela ta dan obeležuje od leta 2002 z namenom spodbujanja zavedanja problematike otroškega dela. Gre za delo, ki otrokom odreka njihovo otroštvo, razvoj potencialov in dostojanstvo ter negativno vpliva na njihov telesni in duševni razvoj. Otroško delo ne pomeni vsakega dela, temveč delo, ko morajo otroci namesto vključitve v izobraževanje, delati (child work in child labour). Na svetu je 218 milijonov otrok, starih med 5 in 17 let, ki so zaposleni. Med njimi je 152 milijonov žrtev otroškega dela, skoraj polovica, to je 73 milijonov, jih dela v nevarnih razmerah (vir: Amnesty International). 

V Humanitasovi knjižnici Hiša svetov lahko najdete tri dela, ki z različnih vidikov orišejo problematiko otroškega dela. Predstavljamo jih spodaj.  

Vasja Badalič: Za 100 evrov na mesec - Proizvodni sistem globalnega kapitalizma

Delo, ki prikazuje ozadje otroškega dela s tem, da analizira delovanje globalnega proizvodnega sistema. Ta sistem so v preteklih desetletjih vzpostavile transnacionalne korporacije v državah globalnega juga. Badalič podrobno analizira zakonitosti con, ki so postale nosilci masovne proizvodnje izdelkov za cel svet in katerih število v zadnjih desetletjih bliskovito narašča.

 


Helen Day: Working children worldwide: child labour and globalisation: a cross-curricular pack for children aged 9-13

Delo, ki raziskuje pogoje otroškega dela v okviru globalizacije, namenjeno pa je tudi učencem osnovnih in srednjih šol. Skozi fotografije in osebne zgodbe nam predstavi štiri otroke z različnimi izkušnjami. Preizprašuje zakaj otroci delajo, pod kakšnimi pogoji in kako nas naše življenje in naše nakupovalne navade povezujejo z otroškim delom. 


Manfred Liebel: A Will Of Their Own - CrossCultural Perspectives on Working Children

To je knjiga, ki predstavi otroško delo s perspektive glavnih akterjev, ki ga opravljajo, otrok. Kako se borijo proti izkoriščanju, kako poskušajo v javnosti govoriti o tem in se skupaj boriti za boljše življenje. Otroci svoje delo pogosto vrednotijo drugače kot ga vrednotijo odrasli. Tudi ukrepi, ki naj bi preprečevali otroško delo pogostokrat niso v njihovem najboljšem interesu.


Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si