Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

20. junij - Svetovni dan beguncev

Boris Jereb,

20. junija obeležujemo Svetovni dan beguncev, ki ga je Organizacija združenih narodov razglasila leta 2000. V Visokem komisariatu za begunce skupaj s številnimi civilnodružbenimi organizacijami na ta dan potekajo srečanja in dogodki, ki so namenjeni počastitvi ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti svojo domovino zaradi revščine, preganjanja, oboroženih konfliktov, vedno več pa tudi zaradi podnebne krize. Svetovni dan beguncev je namenjen grajenju empatije, razumevanju njihovih tegob in prepoznavanju njihove moči pri ustvarjanju novih življenjskih poti.  

 

V Humanitasovi knjižnici Hiša svetov lahko najdete več del, ki z različnih vidikov naslavljajo migracije in migrantsko izkušnjo. Tri, po izboru in v opisu prostovoljca Borisa Jereba, predstavljamo spodaj.

 

Antoine Pecoud, Paul de Guchteneire – MIGRATION WITHOUT BORDERS


V tej knjigi avtorja postavljata pod vprašaj konvencionalen pogled na nadzor in omejevanje migracij. Razmišljata o ideji odprtih meja z etičnega vidika, z vidika človekovih pravic, ekonomskega razvoja, političnih sprememb, z vidika socialne kohezije in socialne države. Prav tako navedeta empirične raziskave glede tega kako je ideja svobodnega gibanja udejanjena v Evropi, Afriki, v Severni in Južni Ameriki in v Aziji.

 

 

 

 

Jyothi Kanics, Daniel Senovilla Hernandez, Kristina Souzenis – MIGRATING ALONE


Knjiga je rezultat projekta V čigavo najboljšo korist? Analizira pravice mladoletnih migrantov brez spremstva skozi prizmo migracijskih in azilnih postopkov in predstavi izkušnje mladoletnih migrantov brez spremstva s postopki pridobivanja mednarodne zaščite v Sloveniji, Avstriji, Franciji ter Veliki Britaniji.

 

 

 

Philippe Legrain – IMMIGRANTS, YOUR COUNTRY NEEDS THEM


Tema migracij deli naš globalizirani svet kot ga redkokatera druga tema. Politična retorika je polna izrazov kot so nelegalni migranti, kraja naših služb, naš način življenja in podobno. Avtor se sprva sprašuje zakaj v zadnjih nekaj letih večje število ljudi iz revnejših držav prihaja v Severno Ameriko, Evropo in Avstralijo. Nato pa zavzame premišljeno stališče zakaj bi jim morali izrekati dobrodošlico. Zelo pogosto opravljajo dela, ki jih sami niti nočemo, ampak bi jih morali, raznolikost, ki jo prinašajo pa nas bogati.

 Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si