Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

21. september - Mednarodni dan miru

Maja Kuralt,
Mednarodni dan miru obeležujemo vsako leto 21. septembra. Leta 1981 ga je razglasila Generalna skupščina Združenih narodov, njegov namen pa je krepitev vrednot miru, tako znotraj držav samih, kot v povezovanju in sodelovanju med narodi. Od te ideje se precej odmikamo, mir je namreč veliko več kot le odsotnost vojne. Leta 2015 so tako članice sprejele sedemnajst ciljev trajnostnega razvoja in oblikovale politike, ki vsebujejo predvsem ukrepe za doseganje enakomernega gospodarskega in socialnega razvoja članic ter njihovih prebivalcev in prebivalk, s katerimi naj bi ustvarili stabilno družbo, kjer so temeljne svoboščine in pravice samoumevne in je življenje veliko več kot le preživetje. Vedno večji poudarek je tudi na ozaveščanju, poučevanju in spodbujanju aktivnosti k bolj odgovornemu odnosu do okolja in uvajanju okolju prijaznih aktivnosti. Kajti velik nov globalen izzov, ki se zdi nad vsemi je zagtovo podnebna kriza. 

Iz Humanitasove knjižnice Hiša svetov vam predstavljamo dve knjigi po izboru in v opisu naše prostovoljke Maja Kuralt. 


Peter Greener, Sabina Lautensach in Deanna Iribarnegaray - THE NONONSENSE GUIDE TO CONFLICT AND PEACE
 
Avtor Peter Greener je izkušen psihoterapevt za otroke, družine in odrasle, sooavtorica Sabina Lautensach je raziskovalka na Azijskem inštitutu Univerze v Aucklandu in urednica Australasian Journal of Human Security, Deanna Iribarnegaray pa je doktorica znanosti na UNE na temo "razumevanje globalnega terorizma".
Knjiga je neprecenljivo vodilo za študente, mirovne skupine in aktiviste. Preučuje spreminjajoče se vrste vojn, vključno z vojno proti terorizmu in etničnim konfliktom, na primer v Ruandi, vlogo diplomacije in OZN ter ukrepe, ki jih navadni ljudje sprejemajo za obnovo skupnosti. Dvajseto stoletje označi kot najbolj krvavo v zgodovini. Večina vojn je zdaj znotraj držav in ne med državami, pogosto pa najbolj trpijo civilisti, zlasti ženske in otroci. Poleg vsega opisanega pa ponuja ideje in navdih za ustvarjanje trajnega miru.


Mary L. Dudziak - WAR TIME: AN IDEA, ITS HISTORY
 
Avtorica Mary L. Dudziak je predavateljica pravne zgodovine in ustavnega prava na pravni fakulteti Univerze Emory. V knjigi raziskuje razmerje med državljanskimi pravicami in zunanjimi odnosi v času hladne vojne, v času, ko je ameriška rasna diskriminacija spodkopavala izvoz ameriških sanj ter ameriškega prestiža po vsem svetu. 

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si