Refugees Welcome
1234567
Gremo po vodo

Program podpore otrokom in lokalnim skupnostim

Burkina Faso

Osnovni podatki

Velikost države: 274.200 km2

Št. prebivalstva: 16 milijonov

Glavno mesto: Ouagadougou

Verska sestava: muslimani 61%, kristjani 23%, tradicionalna verovanje 15%

Stopnja pismenosti: 29%

Burkina Faso (nekoč Republika Zgornja Volta) je celinska država v Zahodni Afriki in meji na šest držav: na severu na Mali, na vzhodu na Niger, Benin na jugovzhodu, Togo in Gano na jugu ter Slonokoščeno obalo na jugozahodu. Uradni jezik je francoščina, imajo pa tudi 68 lokalnih jezikov, npr. Bobo Madaré, Dioula, Fulfulde, Gourmanchéma, Jula, Lobi in Mooré.

Burkina Faso je ena najrevnejših držav na svetu. Država brez morske obale ima malo naravnih bogastev in slabo razvit industrijski sektor. Okoli 90 % prebivalcev se ukvarja z osnovnim kmetijstvom za lastno oskrbo, ki pa ga večkrat močno prizadene suša. Bombaž je glavni poljedelski proizvod, ki prinaša dobiček. 

Lokacija programa podpore: Bobo Dioulasso

Lokalni predstavnik: Seydou Ganou 

Mladinski center v Boboju

"Najprej je bil velik, prazen nič," se pogosto začnejo afriške pripovedke. Tako se začne tudi zgodba o mladinskem centru v Boboju in zgodba o slovenskem programu podpore otrokom v Afriki. 

Na tisti nič v Boboju smo dokončali knjižnico maja 2005 in v letu 2006 nadaljevali s polaganjem opek na drugo hiško, ki služi kot prenočišče našim prostovoljcem in morebitnim obiskovalcem, zrasla pa je tudi slamnata pagoda, ki je pogosto središče dogajanja, saj se tam odvijajo različne delavnice, predavanja in druženja na splošno. S prispevki slovenskih botrov in drugih posameznikov, ter kupcev naših "pravičnih" izdelkov smo v revnem predmestju uspeli zgraditi že večji del centra, v katerem usposobljeni bobojski prostovoljci vodijo različne dejavnosti za otroke, od bralnih uric in pomoči pri učenju, do plesnih, glasbenih in športnih aktivnosti. Odvijajo pa se tudi različne delavnice za proizvajalce iz sistema pravične trgovine (npr. delavnica barvanja z indigom). Postavili smo, kratko malo, prvo slovensko bazo v zahodni Afriki. 

Parcelo je društvu za namene regionalnega sedeža in mladinskega centra v brezplačni najem dodelila mestna občina, katere predstavniki so se tudi udeležili otvoritvene slovesnosti, skupaj s predstavniki lokalnega radia in nacionalnega časopisa. 

Mladinski center in hiška za obiskovalce sta sicer šele prva objekta, ki delujeta v omenjenem kraju, pripravlja pa se še izgradnja večjega skupnostnega centra, ki bi poleg knjižnice, aktivnosti za otroke in hiške za obiskovalce pomenil tudi kulturno-umetniško središče ter skupaj z ateljejem "pravične trgovine" predstavljal točko medkulturnih izmenjav in slovensko-burkinskega sodelovanja. 

Tako se je iz niča zgodila hiša iz opeke. Iz naših skupnih misli pa se je zgodilo še nekaj večjega, namreč nova burkinska organizacija, Association KAFULI. Kafuli pomeni zbiranje, druženje in torej simbolizira naše skupno druženje, skupno delovanje podobno mislečih.

KAFULI je naš lokalni partner, neodvisna in neprofitna organizacija, katere cilji so krepitev lokalnih skupnosti, pomoč pri izobraževanju, spodbujanjestrpnosti in enakopravnega obravnavanja žensk in drugih ranljivih skupin prebivalstva. 

Predsednik te nove burkinske nevladne organizacije je Seydou Ganou, nekdanji učitelj, kasneje ravnatelj, zdaj pa svetovalec za izobraževanje. V sodelovanju z njim je društvo Humanitas zadnjih 10 let razvijalo projekt programa podpore otrokom, v prihodnje pa nas čakajo, kot vse kaže, še novi in novi izzivi. 

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Nova destinacija:

Odgovornost