Refugees Welcome
1234567
Gremo po vodo

Program podpore otrokom in lokalnim skupnostim

Kenija

Osnovni podatki

Velikost države: 580.000 km2

Št. prebivalstva: 40 milijonov

Verska sestava: kristjani 78%, muslimani 10%, tradicionalna verovanje 10%

Stopnja pismenosti: 65%

Prebivalstvo Kenije je v zadnjih desetletjih močno narastlo in tako je povprečna starost precej nizka. Približno 73% Kenijcev je mlajših 30 let. Kenija je etnično zelo raznolika. Večina Kenijcev zna vsaj dva jezika – svahili in angleščino ter materni jezik plemena, ki mu pripadajo. 

Lokacija: Kendu Bay in okolica

Lokalna predstavnika: Hesbon Ochoko in Richard Ochieng

Kendu Bay

Je vas, skoraj mesto, v zahodni Keniji, blizu meje z Ugando. Zadnje čase je postala znana kot rojstni kraj Baracka Obame starejšega. Leži prav ob vzhodnem bregu Viktorijinega jezera in je imela še pred desetimi leti trajektno povezavo s sosednjo Ugando. Danes daje vtis zapuščenega nekdanjega križišča popotnikov in ribičev z jezera. Jezero Viktorija je bilo nekoč vir lokalne prehrane in zaposlitve – ribiči so lovili in prodajali svoj dober ulov na obali. Deset let nazaj pa je gladina jezera začela zelo upadati in jezero se je do danes znižalo za približno 3 metre, umaknilo pa se je več sto metrov stran od mesta. V blatu, ki je ostalo po umiku vode so se zagozdili mnogi ribiški čolni, globoko proti sredini jezera pa se je naselila vodna hijacinta, ki se nenadozorovano širi. Tudi rib v jezeru ni več toliko kot nekoč, popotniki pa morajo zdaj ubrati daljšo pot po kopnem, če hočejo v sosednjo Ugando. No, dobra plat hijacinte je le, da se da iz nje izdelovati zelo lepe košare, ki jih prodajajo tudi v Evropo. 

Skoraj vsa zahodna regija je brez elektrike, čeprav je v Kendu Bay elektrika prišla pred dvema letoma. Tako se bodo lahko razvile nove obrti in industrije, pa tudi komunikacija s svetom bo lažja. V splošnem je zahodna regija precej nerazvita in zemlja tudi precej nerodovitna. Pred leti se je tam dalo gojiti bombaž, potem pa je cena bombaža na svetovnem trgu padla in lokalni proizvajalci niso bili več konkurenčni. Dandanes pridelujejo nekaj malega zelenjave, predvsem pa arašide. Če bi imeli kak predelovalni obrat, bi lahko sami delali arašidovo maslo in ga dražje prodajali, tako pa prodajajo surove arašide zelo poceni, libanonski in azijski trgovci pa jih potem drugod predelajo in zapakirajo za izvoz. 

V Kendu Bayu živi večinoma ljudstvo Luo, to so trmasti in ponosni ljudje, pogosto bolj močnih in zalitih postav. So večinoma kristijani, v posameznih vaseh srečamo mnoge različne protestantske ločine. Kljub temu pa slovijo kot najbolj poligamni od vseh Kenijcev. Se tudi precej radi ukvarjajo s politiko in trenutni predsednik vlade Kenije Raila Odinga je pripadnik ljudstva Luo. 

Otroci, ki so vključeni v program podpore, se večinoma šolajo v zasebni šoli, ki je v vasi najboljša in torej nudi precej kakovostno izobrazbo. Nekateri manjši otroci so najprej vključeni v državno osnovno šolo, tem poleg šolskih potrebščin nudimo pomoč v hrani ali kakršno koli drugo pomoč, za katero se družina in naš predstavnik skupaj dogovorita. 

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Nova destinacija:

Odgovornost