Refugees Welcome
123
En svet

Globalno učenje in Hiša svetov

Humanitas in globalno učenje praznujeta 15. rojstni dan

Za nami je naporna, a čudovita plejada dogodkov, ki smo jih organizirali ob Humanitasovem 15. rojstnem dnevu. Ker je hkrati enako obletnico praznovalo tudi #globalnoucenje, so bile vse naše aktivnosti seveda obarvane zelo »globalno«. Utrinke s seminarja za učitelje Evrocentrizem in globalno učenje, konference Evropsko leto za razvoj 2015: globalno učenje in pomembnost vključitve globalnih perspektiv v šolski sistem ter naših delavnic vam lahko končno tudi predstavimo. Konferenca je bila hkrati tudi zaključna aktivnost v okviru projekta Vnašanje tem globalnega učenja v šolski sistem, ki ga je v evropskem letu za razvoj sofinanciral Urad vlade RS za komuniciranje.

 
Na seminarju za učitelje, ki smo ga na SLOGI izvedli 25.9.2015, smo na interaktiven in inovativen način spodbudili kritično razmišljanje o stvareh, ki jih počnemo, načinu ter temah, ki jih pokrivamo, ter zavedanje lastne vloge in okvirja, iz katerega izhajamo. Za konec smo predstavili tudi nove smernice za vnašanje tem globalnega učenja v različne šolske predmete ter kritično pregledali predlagane dodatke k učnim načrtom, preskusili pa smo tudi novo delavnico na temo okoljskih migracij.
 


Na konferenci Evropsko leto za razvoj 2015: globalno učenje in pomembnost vključitve globalnih perspektiv v šolski sistem, ki se je odvijala 8.10.2015 v Mestnem muzeju Ljubljana, smo v sodelovanju z raznolikimi nevladnimi organizacijami predstavili konkretne metode, ki vključujejo vsebine globalnega učenja ter možnosti za njihovo izvajanje v formalnem in neformalnem izobraževanju. Udeleženci so se tako lahko pridružili delavnici Maxa Zimanija iz Zavoda za globalno učenje in razvoj projektov z naslovom Kritični pregled šolske literature, delavnici Renate Karba iz Umanotere, ki je predstavila Življenjski cikel mobilnega telefona, ter Humanitasovi delavnici En svet.


V nadaljevanju konference so svoje izjemno zanimive lokalne akcije v okviru projekta predstavili učenci in učenke OŠ Dutovlje, OŠ Toma Brejca Kamnik in OŠ Jožeta Moškriča Ljubljana. Ob zaključku konference smo pripravili še okroglo mizo o pomembnosti vnašanja globalnih vsebin v učne načrte predmetov v slovenskih šolah ter se sprehodili po tržnici metodologij, kjer se je predstavilo 14 nevladnih organizacij.


 
Prepričani smo, da smo ponovno ozavestili pomembnost globalnih perspektiv in našli v aktivnostih na seminarju in konferenci navdih in motivacijo za naše nadaljnje delo.

Hvala vsem, ki ste bili z nami na tej poti in podpirate naša prizadevanja! Trudili se bomo še naprej in po svojih najboljših močeh ves čas presegali vzorce.Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina aktivnosti je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije. 

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Globalno aktualno

Preberi vse novice

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu