Refugees Welcome
123
En svet

Globalno učenje in Hiša svetov

Projekt Od-rasti: Manifest za brezpogojno podporo za neodvisnost

Ob 15. obletnici globalnega učenja in društva Humanitas je društvo v sodelovanju z društvom Focus in založbo Sanje izdalo knjigo Projekt Od-rasti: Manifest za brezpogojno podporo za neodvisnost. Izid knjige je sofinanciral Francoski inštitut v Sloveniji, njena uradna predstavitev pa bo v ponedeljek, 16. novembra 2015, ob 18.30 v Mestnem muzeju Ljubljana. 

Na predstavitvi knjiige bo sodeloval eden od avtorjev Vincent Liegey, pridružila pa se mu bosta še slovenski politik, poslanec in aktivist Luka Mesec ter pravnik, ekonomist in politik Jože Mencinger. Pogovor bo povezoval Anej Korsika. 

Celoten program obiska Vincenta Liegeya:
  1. Ponedeljek, 16. november 2015, ob 14.40 uri, Filozofska fakulteta Ljubljana: Odrast: nova vizija naše družbe?
  2. Ponedeljek, 16. november 2015, ob 18.30 uri, Mestni muzej Ljubljana: uradna predstavitev knjige,
  3. Torek, 17. november, ob 10. uri, Okoljski center: Degrowth: from grass-root movement to a global transformation? (srečanje s predstavniki nevladnih organizacij in aktivisti)
  4. Torek, 17. november, ob 15. uri, Ekonomska fakulteta: Odrast: ali lahko trenutni gospodarski sistem deluje brez rasti?
  5. Torek, 17. november, ob 17. uri, Fakulteta za družbene vede: srečanje s študenti in predstavniki fakultete.
Zaradi lažje organizacije dogodkov, vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite prek spleta tukaj ali na elektronski naslov ziva@buna.si.

Kaj je odrast?

Pred več kot desetimi leti se je začela debata s provokativnim sloganom "degrowth" (odrast). Ta debata je spodbudila razmišljanje o tem, ali je neskončna rast v omejenem svetu zaželena in sploh možna. Teorija odrasti najprej obračuna z mitom, da je rast edina rešitev za zastoj, v katerega nas je pripeljala naša kapitalistična, produktivistična in potrošniška družba. Gibanje poskuša razumeti nastanek krize, v kateri smo, in pravi, da so energijska, politična in ekstencialna, gospodarska in družbena ter različne okoljske krize, kakršne so podnebne spremembe, med seboj povezane.Odnos naše družbe, ki zahteva vedno več in spodbuja vedno večjo proizvodnjo in potrošnjo ni trajnosten, saj smo priča globalnemu segrevanju, izgubi biodiverzitete ter izgubi poceni in lahko dostopnih virov (nafta in kovine). Naš model razvoja ni ponudil odgovora na rast neenakosti in brezposelnosti.

Leta 2013 so aktivisti francoskega gibanja odrasti Vincent Liegey, Stéphane Madelaine, učitelj mehanike, Christophe Ondet, računovodja v srednji šoli v Paritu, ter Anne-Isabelle Veillot, pomočnica vzgojiteljice v vrtcu v Parizu, izdali manifest, ki so ga poimenovali Projekt Od-rasti (Un projet de décroissance), v katerem so ponudili odgovor kako na demokratičen in miren način izvesti tranzicijo v trajnostno delujočo družbo. Knjiga je do danes izšla še v Quebecu (Ecosociete, 2014), na Madžarskem (Eszmelet, 2014), v Bolgariji (Ciela, 2014) in v Španiji (Icaria, 2014).

Za lažjo predstavo, kaj ponuja knjiga, si lahko preberete del uvoda, ki ga je napisal predsednik društva Humanitas David Limon.

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Globalno aktualno

Preberi vse novice

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu