Refugees Welcome
1234
Turizem ...

Odgovorni turizem

Prostovoljni turizem

Kritike masovnega turizma so pred tremi desetletji spodbudile razvoj novih oblik in vedno več je bilo govora o odgovornem, trajnostnem, naravnem, avanturističnem, eko in prostovoljnem turizmu. Nove oblike turizma so obljubljale pot k trajnostnemu razvoju in zmanjšanju svetovnih neenakosti, postale so pomembne v praksi, kot tudi v razvojni politiki in akademski literaturi. Prostovoljni turizem je bil v zadnjem desetletju zaradi vedno večje želje in možnosti mladih po »potovanju z namenom« deležen še posebne pozornosti. Glavni teoretiki prostovoljnega turizma so le tega definiriali kot turizem, v okviru katerega turisti na svojih počitnicah opravljajo organizirano prostovoljno delo.

 

Prostovoljni turizem ne odraža le sprememb v turistični industriji, temveč tudi v razvojni ideologiji in praksi. Tukaj si lahko preberete članek (v angleščini), ki analizira fenomen mednarodnega prostovoljnega turizma na primeru Gvatemale, pri tem pa se osredotoči predvsem na razumevanje razvojnega diskurza znotraj tovrstnega turizma. Raziskuje razmerje med razvojem, turizmom in prostovoljnim delom ter vlogo neoliberalne ideologije v razvojni praksi.

Nova destinacija:

Odgovornost
 

Odgovoren turist

Poglejte brošuro in ugotovite, kako lahko postanete odgovorni turist!Odgovorni turizem Responsible tourism Le tourisme responsable

Humanitas aktualno

Preberi vse novice