Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

21. marec - svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji

Boris Jereb,
21. marca obeležujemo svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji. Letos se posveča zmanjševanju vpliva nacionalističnega populizma in ekstremnih superiorističnih ideologij. Tema je zadnja leta izjemno aktualna, kajti nacionalistični populizem, ki je vse bolj uperjen predvsem proti ljudem z migrantskim in begunskim ozadjem, se širi po številnih delih sveta, tudi v naši bližnji okolici. V ta namen je bila konec leta 2018 s strani Združenih narodov sprejeta tudi resolucija 73/262. Iz Humanitasove knjižnice Hiše svetov podajamo nekaj knjižnih predlogov na to temo.

Amy Skinner, Kristina Božič:
Razkriti obrazi rasizma - priročnik za učitelje, kako uporabiti plakate kot izhodišče za pogovor o rasizmu
Priročnik zajema izbor plakatov, ki so jih na temo rasizma ustvarili slovenski učenci, mednarodni umetniki ter študenti umetnosti in oblikovanja iz Francije, z Nizozemske, iz Poljske in Slovenije. Vsak plakat spremlja predlog delavnice oziroma učne ure na eno od številnih tem, ki jih zajema pojem rasizma danes in ki se jih dotika tudi plakat. 


Ur. Urša Lipovec Čebron, Jelka Zorn:
Zgodbe izbrisanih prebivalcev
Knjigo Zgodbe izbrisanih prebivalcev, ki sta jo uredili Uršula Lipovec Čebron in Jelka Zorn, sestavlja 27 zgodb izbrisanih posameznikov in posameznic. Svoje zgodbe so izbrisani napisali skupaj s študentkami in študenti Fakultete za socialno delo in Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Gre za zgodbe o pogumu, inovativnosti, strategijah preživetja in upanju, ki razkrivajo nove ali manj znane vidike izbrisa in njegovih posledic.Ian Goldin, Geoffrey Cameron & Meera Balarajan:
Exceptional People - How Migration Shaped Our World and Will Define Our Future
Skozi zgodovino so migranti poganjali človeški napredek. Gibanje migracij je sprožilo inovacije, širilo ideje, zmanjševalo revščino in postavilo tudi temelje za globalno ekonomijo. V svetu, ki je vse bolj povezan, število ljudi, ki imajo motivacijo in sredstva za preselitev, narašča. Avtorji raziskujejo kritično vlogo migracij pri gospodarskem razvoju, pri polnjenju manjkajoče delovne sile in tudi pri prispevanju k večji družbeni raznolikosti. 

 

 

 

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si