Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

23. avgust - mednarodni dan spomina na trgovino s sužnji in njegovo odpravo

Katja Hančič,
Trgovina s sužnji je v zgodovini predstavljala dobičkonosen posel in danes velja za eno najbolj tragičnih ter krutih možnih ravnanj s sočlovekom - a je takšno ali podobno ravnanje z ljudmi žal v različnih oblikah še dandanes prisotno. V noči z 22. na 23. avgust leta 1791 se je v Santu Domingu (danes država Haiti) zgodila vstaja, ki je ključnega pomena za opustitev čezatlantske trgovine s sužnji - zaradi tega je 23. avgust vsako leto posebej namenjen spominu na to tragedijo in na vse njene žrtve. Na ta dan se torej spomnimo na zgodovinske vzroke, metode in posledice trgovine s sužnji, ki je prizadela nepredstavljivo veliko število ljudi in posledice katere so prisotne še danes.

V Humanitasovi knjižnici Hiša svetov si lahko izposodite
tudi gradivo na to temo, tokrat v branje priporočamo spodnje delo.

Dokumenti človekovih pravic z uvodnimi pojasnili
Amnesty International, Mirovni inštitutKnjiga Dokumenti človekovih pravic z uvodnimi pojasnili bo pomagala vsem, ki se pri svojem študiju ali delu srečujete z vprašanji človekovih pravic, ter vsem ostalim, ki želijo obogatiti svoje znanje s tega področja.
Razdeljena je na uvodna pojasnila in dokumente. Uvodna pojasnila so prispevali ugledni slovenski pravniki in politologi: Matej Accetto, Miro Cerar, Peter Grilc, Arne Mavčič, Anton Perenič, Klemen Podobnik, Petra Roter, Jernej Rovšek, Zlatko Šabič in Dean Zagorac. V njih so predstavili naravo in pomen človekovih pravic, temeljne mednarodnopravne in nekatere slovenske mehanizme varstva človekovih pravic ter pomen mednarodnih nevladnih organizacij za človekove pravice. V drugem delu je objavljen sistematičen izbor več kot tridesetih najpomembnejših univerzalnih in regionalnih dokumentov človekovih pravic.
Osvežite osnove s področja človekovih pravic, ker se nam včasih vse zdi preveč samoumevno!


  

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si